Hippsticks Blogg om garn & mönster

       


- Snabb leverans!
- Stort urval eko garn!
- Stort urval stickmönster!

Sortiment
Inspiration
Tips & tricks

HippstickTV

Produktinformation & FAQHippstick på instagram:

Instagram
Varumärken
Betalalternativ
Topplista

GARNBLOGGEN

Hur lär man sig att sticka?

Man lär sig att sticka av andra på det klassiska sätt genom att se på när andra stickar. Kan du lära dig på Youtube - javisst, inte alls dumt. På Youtube hittar du en mängd filmer från jordens alla hörn om olika fantastiska varianter på nästan alla former av stickning. Har du en stickande mamma, mormor, farmor (eller morfar/farfar) har du ännu bättre möjlighet till direkt lärande på hemmaplan.

Lära sig sticka av mormor eller farmor

Jag hade min mormor. Mellan fem och ett halvt och 6 år gammal var jag när hon visade mig hur jag skulle lägga upp maskor för första gången och hur man stickade räta maskor. Då hade jag tjatat - länge - jag hade frågat om det verkligen var så kul som det såg ut. Och mormor hade svarat att det var ännu roligare men att jag för liten för att klara stickor och garn. Hur jag än tjatade, bönade och bad sa mormor att jag fick vänta. Så till slut när jag var dryga fem år gammal lovade hon mig att hon skulle visa mig nästa gång hon kom. Det glömde hon inte (och inte jag heller).

Det var smart för jag satt som klistrad jämte mormor när hon började sin instruktion: "Nu skall du bara se hur jag gör innan du får börja själv...Jag lägger garnet så här i vänster hand...". Jag fick titta väldigt länge, för mormor lade upp många, många maskor i tunt garn till ett bakstycke. Och hon stannade upp med jämna mellanrum och visade mig steg för steg och pekade ut lite finesser.

Summan av kardemumman blev att jag lärde mig ung så här:

- Högt fokus. Se noggrant på den som kan. Lyssna.
- Försök själv, gör det långsamt och rätt - bättre att göra det rätt än fort. Om det blir fel rätta med en gång.
- Gå tillbaka till mästaren (mormor i mitt fall) och titta igen. Gärna flera ggr.
- Öva, öva, öva.
- Därefter kan man sätta upp farten.

Börja Sticka - en lätt introduktion

Länge har jag känt att jag skulle vilja göra något så att du som inte fick lära dig som liten men gärna vill lära dig nu skulle ges möjlighet genom ett ganska enkelt program. Så har jag läst lite böcker och jag trillade på en som är skriven av Daniel Coyle, "The little book of talent - 52 tips for improving your skills". Hör och häpna om det inte visade sig att mormors sätt att lära ut i själva verket var hur smart som helst.

Så jag satte igång - med inspiration från min egen barndoms upplevelse och några av tipsen i boken. Bland annat skulle man gärna se på den som kan i 15 minuter för att rista in rörelserna i hjärnan och det bestämde jag mig för var en bra idé för jag visste att det fungerade. Det var svårt. Det var jättesvårt. Jag tog om och tog om. Makulerade video efter video. Det var för att teknikerna skulle filmas i 15 minuter. Sa något fel, tappade en sticka, tappade en maska...ljuset försvann...Till slut var jag färdig att ge upp. Sov på saken och efter ett nytt djupt andetag, gav jag mig i kast med det en gång till och efter ytterligare 2-3 dagar hade jag fyra filmer! Nu lär sig alla olika men jag tror att de långa passen ändå gör att det finns något att hämta för alla.

Se på film och sedan då?

Det är meningen att du skall fokusera på händerna och fingrarnas position, hur de rör sig, avståndet mellan vänster & höger hand, avstånd mellan garn och arbetet, att arbeta lätt med garn och händer...helt enkelt bara följa filmerna med blicken som en mycket intresserad observatör. Låt vila. Prova själv. Titta på samma film igen. Prova själv igen.

De fyra teknikerna skall du bli proffs på! Du kan sedan börja med ett slätstickningsprojekt, sticka en slätstickad tröja tex. Eller två, eller tre - tills du har tröttnat. Då har din kunskap planat - då tar du dig an ett mer avancerat projekt. 

Och det är just detta som gör att stickare stickar och stickar: det finns mängder av nivåer. Det finns lätta projekt - de som du kan ha i händerna framför TV:n, utmanande projekt som kräver full koncentration, lagom projekt som ger en så trevlig upplevelse att du stickar samma mönster flera ggr. Och när man har stickat något stort projekt med ett svårt mönster kan man njuta av en slätstickad tröja igen.

Och så är det ju så fantastiskt att du dessutom genom denna nya hobby får en ny tröja, mössa, eller sjal att ha på dig. Eller att ge bort.

Var flera!

Man kan se filmerna tillsammans och lära sig i grupp. 

Här hittar du Stickning - stickskola av Hippstick
Det är bara 4 tekniker - lägga upp, sticka räta maskor, sticka aviga maskor, avmaska - när du kan dem ordentligt, när du har övat in rörelserna i händerna och fått en egen rytm då är du färdig att ge dig ut i den underbara stickningens värld! 

Lycka till!

Charlotte

2017-05-01 @ 00:00:00Garn för din stickning av ekologiska fibrer 

Garn kan du lätt köpa online hos Hippstick.se

Eko garn till din stickning - smart Nu-val

Vad menar jag med det? Jag menar att om du väljer smart & bra idag - dvs NU - så blir vår framtid, vår morgondag bättre. Det är ganska lätt att skjuta det framför sig men vad sägs om att göra det idag? Mitt mål för 2017 är att gradvis öka informationen om smarta Nu-val. Ett smart nu-val är naturligtvis att köpa ekologiskt (eko) garn och då i synnerhet ekologisk bomull. Produktion av bomull och därmed bomullsgarn är det som i särklass påverkar miljö och människor mest.

Vadå? Skall jag bry mig om det?

Ja - det är ju kanske inte vi eller svenska barn och barnbarn som springer runt bland kemikalieresterna - men någons barn och barnbarn gör det. Och om du börjar förstå hur stor påverkan det har visst vill du då ändra på det?

De som arbetar på de kraftigt besprutade bomullsfälten exponeras för kemikalier som gör dem sjuka och skapar svåra allergier.
Bomull står för 50% av alla textilproduktion och använder en fjärdel av världens bekämpningsmedel mot insekter.
Drar mängder med sötvatten där sötvatten är en bristvara - dvs i subtropiska och tropiska delar av världen.
Och bekämpningsmedeln förgiftar grundvatten och jorden.

Det är en jättelång dåliglista och skulle vi acceptera detta hos oss? Om det gällde produktion på den svenska landsbygden. Nej - aldrig!

Men det är ju dyrare med ekologiskt garn? Ja - fast ofta (inte allatid) får du dessutom ett lite bättre garn på köpet.

Och då är det svårare att få många att köpa det? Ja - fast om 50% av de som har råd köper garn av ekologisk bomull NU kommer det då att komma fler alternativ varav några kommer att vara lite billigare? Ja det är klart!

Köpa garn av ekologisk bomull hos Hippstick - går det?

Ja - Organic Cotton är ett garn från Onion som du hittar hos Hippstick - det är mycket riktigt ett lite dyrare garn fast i just det här fallet får du dessutom ett jättefint stickgarn med djup, fin glans. Hippstick satsar stort på att köpa in så mycket ekologiskt garn som det är görligt, bomullen i flesta av Onions garner är ekologisk. Även i cotton merino blandningar från Onion garn som tex. Fino Organic Cotton + Merino Wool för stickor 3 mm och det tjockare Organic Cotton + Merino Wool har man gjort ett intelligent eko val genom att välja att kombinera merino ullen med ekologisk bomull.

bomullsgarn
2017-01-17 @ 00:00:00Catania garn att virka i!

Bomullsgarnet Catania Garn är en ny, fin kvalité hos Hippstick. Många som frågat efter ett bra bomullsgarn att virka i och här är det!
Det är ett mycket populärt garn att virka i, det är merceriserat, gasserat och kammat. 

Det är maskintvättbart i 40 grader.

Det är ett ganska prisvärt garn och det finns i många, många färger!
Catania VirkgarnCatania från Schachenmayr
2016-11-07 @ 00:00:00
Nässelgarn från Onion - ekologisk ull och nässelfiber
Nässelgarn från Onion - 2 nya färger

No. 4 Organic Wool Nettles heter detta numeraGlad blir man i detta garn, ofta kallat nässelgarn, det är mjukt, detta tunnare stickas på stickor 4 mm. Passar till både struktur och flätstickning. 
Nässelfibern kallades förr fattigmanssilke eftersom det ger ullen både ett silkeslikt utseende och den lenhet som silken ger men är så mycket billigare.
Det är mycket slitstarkt så du kan sticka riktigt goa, mjuka sockor av garnet. Ekologisk ull utan kli - helt enkelt ett underbart garn!

Onions nässelgarn kommer numera i 3 olika tjocklekar så de döpte om garnet, det första som kom var för stickor 5-6 mm och det heter numra No. 6 Organic Wool + Nettles, Fino heter som redan nämnts numera No. 4 Organic Wool + Nettles och det sista för stickor 3 mm heter No. 3 Organic Wool + Nettles.
2016-08-02 @ 00:00:00Kalinka Garn av Lin

Kalinka ett garn av 100% lin, spunnet i Sverige & av god kvalité som passar lika bra till handstickning som maskinstickning! 
Det är Karin Öberg på Öland som tagit fram detta fina garn då hon tyckte att det saknades ett lin garn som var tillräckligt starkt för att både handsticka och maskinsticka med.

Kalinka Garn Lin
2016-05-04 @ 10:43:48Mina Bolga Korgar!

Mina Bolga korgar

Var på garnmässa och blev - liksom alla andra garnmänniskor - helt förälskad i Bolga korgarna!
Handflätade av kvinnor i norra Ghana som lever på lantbruk och korgförsäljning.
Morten som driver Hammarshus Fair Trade i Danmark har tillsammans med flera danska hantverkare och designern Pernille Bülow,
hjälpt kvinnorna att ta fram den lokala Bolga korgen i olika färgställningar och också i olika storlekar.
Originalt är en stor korg - ca 40 cm i diameter.

Jag har tagit in medium korgen som mellan 16-18 cm för den passar perfekt att ha som projektkorg! 

Du hittar Bolga korgarna här

2016-04-19 @ 18:27:27Permin Elvira - flott & sofistikerat garn!

Garn Elvira
Precis inkommit, Elvira från Permin, ett läckert garn i silke/bomull och med lite stadga från hampa. Ger en råsiden känsla. Flott garn! 
Ibland blir man överraskad, trodde det mer var ett "hampagarn" men i själva verket är det snarare ett "silkegarn"
Jättefint, skulle gärna själv sticka en fin topp i detta eller den vackra cardigan nedan i strukturmönster som Hanne Bendix designat.

Jag skulle också kunna tänka mig att sticka Julie Fergusons sjalar till Hemp+Cotton+Modal i detta garnet! 

Cardigan stickmönster

Elvira från Permin + Silk Kid Mohair från Onion = Flott kombo

En topp eller cardigan i Elvira & en sjal i Silk Kid Mohair, kan det vara något? Det matta Elvira med sin lite råa struktur & så det mjuka glänsande Silk Kid Mohairen.
Några av färgerna passar som hand i handske! 

Elvira från Permin Silk Kid Mohair från Onion

2016-03-15 @ 00:00:00Sticka tröjor i Permin Scarlet och Permin Zenta

Ibland vill man bara ha en tröja...en Oversize tröja i Permin Scarlet som ser så härligt elegant ut, luftig och sval i Lene Holme Samsoes design. Och så två fina tröjor i det fina garnet Zenta från Permin. En vacker tröja med raglan och brutet bikupemönster av Ninette Hartwich och en läcker tröja i halvpatent med förskjutningar i Käthe Fogs design
De andra 2 är i Permin ZentaSticka tröjor!

2016-02-05 @ 17:20:03Garn

Garn i nya färger i flera av kundfavoriterna i tre nya mönster från Onion.

Lite försmak av våren och samtidigt är detta långsäsongsplagg - du kan ha dem från vår till tidig höst!

Det är bara att välja din egen favorit, vässa stickorna och sätta igång!

Garn 2016 vår

Silk Kid Mohair Mörkgrå 3003, Hemp+Cotton+Modal Kittgrå 426, Hemp+Cotton+Modal gammelrosa 413,
Mohair Wool Marsala 324 , Silk + Kid Mohair Ljusrosa 3005

Garn Mönster


2016-01-29 @ 16:12:28Saris luftiga sjal
Stor, luftig, och så där alldeles ljuvligt vacker är sjalen Sari stickade i Manos Lace Weight.
Vilket handarbete! Helt otroligt vackert arbete, många timmar med ett fint garn och fint mönster. 
Den är stor så att det är en sjal att svepa in sig i - av babyalpaca, kaschmir och silke...ren lyx...

Den är helt enkelt alldeles, alldeles ljuvlig!De tunna sjalgarnerna kommer och går lite i stickmodet.
Manos Lace Weight är ett underbart garn - det har inte riktigt utgått riktigt utan snarare tagit en paus.


2015-12-09 @ 21:01:45Nya garnfärger!

En bild säger mer än tusen ord...så läckra färger som har kommit - en gammal färg har smugit sig med men den visade sig vara ursnygg när den packades upp! De tär den vackra gröna i Tussah Silke.

Annars är det mycket blåa toner och också den vackra marsala färgen som bara växer och växer...så snygg den är! Garn bara garn nyheter
2015-09-07 @ 13:50:15Garn på mässa

Varit på garnmässa för branschfolk - roligt utmattande och roligt!
Trendspaning? Garner i alla upptänkliga färger och former. 
Mer och mer naturliga fibrer men ibland med en mindre del polyester. 
Nedan två av bilderna på färger 2015/2016 

Garn på mässa
garn

2015-08-09 @ 17:11:22Zenta by Permin hos Hippstick!

Zenta ett garn som har funnits nästan ett år i marknaden är nu på plats hos Hippstick. Det kommer att bli en långvarig klassiker!
Det är ett riktigt flott garn där du som kund får mycket garn för pengarna; ca 50 gram och hela 180 meter garn per nystan gör att tex den flotta
resårstickade tröjan nedan bara drar 8 nystan i storlek XL! I skrivandes stund blir garnkostnade ca 472 kr vid normalpris.

Garnet är av ull, silke och polyester och har samma stickfasthet som Elvira och Scarlet från Permin vilket gör att du kan använda mönstren
till alla dessa tre garner till den kvalité du själv vill. Du hittar alla mönster för dessa tre garner hos Hippstick här: Permin Mönsterkavalkad DK 

Mönster 893304
Zenta Mönster
Zenta Garn
Zenta Garn


2015-07-16 @ 15:21:13Garn för fotografering!

Garn

Garn Scarlet bullar upplagda för fotograferingen...de nya färgerna är jättefina. Ett garn som man kan sticka mycket i!
Klassiskt, vacker struktur, vackra färger, ja, själv har jag stickat tre plagg i detta underbara garn. Man kan ju tycka att det är ett sommargarn men det passar lika bra åretom!
Tog en jättefin bild på de nya färgerna som jag har lagt som sådan där slidande bild på hippstick.se första sida som är där just nu i skrivande stund!2015-07-09 @ 16:44:44Mohairtröjan

Mohairtröjan i Mohair+Wool lyckades jag äntligen bli klar med! Och sedan använde jag den en vecka i sträck...
Det var samma sak med min mörklila tröja i samma garn förra året. 

Det är jättetrevligt att sticka med, skölj upp plagget, lägg ut efter mått & låt torka och sedan har du en härlig, snygg tröja med go värme!

Mohairtröjan

2015-01-11 @ 18:29:26Sockgarn Tweed 4-trådigt garn från Regia

Jättesnyggt, 4-trådigt sockgarn som du naturligtvis även kan använda till en snygg sjal, tröja eller cardigan!
Det kom i början av november i hela 12 färger, 100 g nystan som räcker till ett par sockor.

Läs mer: Regia Tweed

Regia Tweed

2014-11-10 @ 18:39:13Sockgarn Regia Winter Stars

Sockgarn i knallfärger från Regia. 75% ull och 25% polyamid, tvättbart 40 grader. 
Sticka enfärgade, randinga eller mönstersockor!

Här hittar du Regia Winter Stars Sockgarn

Regia Winter Stars
2014-11-08 @ 14:15:13Fino Organic Cotton + Merino Wool
Fino Organic Cotton + Merino Wool.
 Inte alls lace garn eller sjalgarn men hur härligt som helst att sticka sjalar i!

Den blåa och orange sjalen är stickad efter mönstret Vårens Vackra Sjal - Hippstick Original

2014-06-08 @ 18:54:09Virkad Grytlapp
Virkad grytlapp

Blev lite garn kvar när jag hade gjort mina provtvättlappar så då tog jag en virknål 3,5 mm och lade upp lite
maskor och virkade på i fm i några ränder, kantade med rött och sedan med grönt...Inget expertvirke men en glad färgklick!


2014-05-07 @ 14:37:02Testtvättat! Organic Cotton + Merino Wool

Tvätta handstickade plagg

Att tvätta handstickade plagg stickade i naturgarn

Visst känns det alltid lite som om man är ute på tunn is första gången man skall tvätta sitt handstickade plagg?
Många undviker ull och andra naturgarner bara för att man tror att de naturliga fibrerna är mer svårtskötta än polyester och akryl. 
Ofta står det handtvätt på naturfibrer - ca 30 grader; dvs ljummet vatten, inte lika varmt som dina fingrar och absolut inte varmare!!! 
Jag tvättar nästan allting i maskin i Ulltvätt 30 grader med lite fint ulltvättmedel. Maskinen är ofta skonsammare än vad man själv är för hand.

Varför vill inte leverantörerna säga ulltvätt? 

Därför att garnet kan reagera på den kallvatten/gradförändringschock det får innan vattnet värmts upp till de 30 graderna.
De allra flesta tvättmaskiner tar in kallt vatten som sedan värms upp. Och på vintern är kallvattnet kallare.

Mitt tips?
Behåll din provlapp som du stickade för att testa stickfastheten som tvättprovlapp; testa hur den blir i din maskin på sommaren & på vintern! 

För tro mig, det här garnet Organic Cotton+Merino Wool kommer du att älska att sticka tröjor och koftor i & att ha på dig!

 

 

2014-05-06 @ 18:28:43Helgens stickprojekt

Helgens stickprojekt

Ytterligare en vårsjal som nästan är färdigstickad, denna gg i den vackra sommarröda av Onion garns hemp+cotton+modal
 fg 410 orangeröd och spetsen i fg 417 naturDet blir mycket fräscht ihop!

Så nästa projekt; mohairtröja i Mohair+Wool & för en gång skull i mönstrets färger - den skall vara lättstickad på 
rundsticka 8 mm...

2014-02-21 @ 15:34:29Sticka snyggaste sjalen till våren & sommaren!


Sticka snygg vårsjal

Härligt sjalmönster - Vårens Vackra Sjal - att sticka en, snygg tuff sjal av. I Onions härliga garn Onion Knit Hemp+Cotton+Modaldvs garn av en blandning av hampa, bomull och modal. 
Mönstret är exklusivt för Hippstick.se! Designat av en av mina favoritdesigners Julie Ferguson. 


Nedan: Man kan också sticka sjalen i Onions Fino Organic Cotton+Wool (marinblå & orange), det gjorde jag bara för att jag redan hade den i originalversionen. Blir lite mer polerad - hampagarnet ger en lite krispigare sjal. Ganska låg garnkostnad så man kan unna sig två sjalar!


Min vackra vårsjal!

 

2014-01-23 @ 17:52:12
Min Fina Tröja stickad i ull och mohair

Min Fina Tröja

Hur jag stickade min fina tröja?

Jag hittade inget mönster som såg ut som det jag hade tänkt mig. En rak, nätt raglantröja med smala ärmar. Jag tittade på ett par mönster för att se ungefär hur många maskor jag behövde och så lade jag bara upp och började sticka...Väl medveten om att jag ev skulle få repa upp i slutänden, i synnerhet om inte raglan blev bra. Jag hade tur - allt gick bara bra! Klicka här för MÖNSTRET

Onion Mohair+Wool

Ull med mohair - det här garnet är mitt garn. Det har styrsel, är i mitt tycke underbart att sticka i och det färdiga resultatet blev jättebra! Nu när jag vet proportionerna kan jag tänka mig att sticka en lite längre kofta i samma garn. Tröjan är dessutom lagom varm, dvs varm & go men inte bastuvarm. Garnet finns i många jättehärliga färger!
Känslig för ull?

När den var färdig hade jag den på mig flera dagar i sträck (så bra blev den till mig...). Jag hade bara sköljt upp den och haft i lite mjukmedel när jag blockade & tyckte att det blev utmärkt. Efter ett par dagar sköljde jag upp den igen med pyttelite tvättmedel och lite balsam i sista sköljvattnet. Varför balsam - ville testa ett tips jag har fått någon gång. Bra? Garnet svällde lite tycker jag - balsam tror jag att jag hoppar över nästa gång. 
2014-01-18 @ 14:02:05