Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Garnbloggen

En blogg om garn och fina mönster !


 

Lingarn Alfama - testat!

Garn av lin 100%

Alfama lingarn provlappar

Alfama leverans - öppnade låda efter låda med de mest fantastiska härvorna av lin i fina, härliga färger.

Det var en ren fröjd att sticka med, mjukare än något annat lingarn jag tidigare har provat. Men efter att ha kämpat med flera provlappar kunde jag fortfarande inte förstå hur de hade kommit fram till den angivna stickfastheten.

En designer hade nämnt i ett mönster att provlappen skulle tvättas för att få fram den korrekta stickfastheten. När jag kontaktade leverantören förstod jag att de "glömt" nämna detta...? Stickgarn är per definition tvättade.

Det är ett mycket prisvärt lingarn (f.n. 67 kr för en 50 grams härva), det är starkt med en djup vacker glans. Jag hade kommit halvvägs med en sjal som Julie Ferguson gjorde till ett annat lingarn innan jag insåg att Alfama skulle tvättas, vad skulle jag göra nu?

Skulle jag sälja bort det?

 

Alfama lingarn

Vit lingarn

 

Lingarn camel

 

 

Tvätta Linne härvor - Jag tog nya tag istället😁:

Leverantören rekommenderar 30 grader maskintvätt vilket jag misstänker är en sk "fegmärkning" alternativt är det kanske för att färgerna skall hålla. Jag bestämde mig för att testa så som jag vill tvätta ett färdigt plagg. Obs att vattnet i Göteborg är medelhårt. 

1. Handtvätt.  Jag lade en härva i  fingervarmt vatten (cirka 30 grader) med lite tvättmedel i 30 minuter. Sköljde den, vred upp den och lät den torka plant.

2. 40 grader kulörtvätt. En andra härva rullades in i en bit lakansväv. Tvättade den i 40 grader kulörtvätt i maskin, vred upp den och lät den torka plant.

3.  60 grader kulörtvätt. En tredje härva utstod äkta 1:a linnetvätt: låg i blöt och drog vatten i 20 minuter, lades  och rullades in i ett gammalt örngott. En bit garn av linet användes och paketet bands som en liten stek. In i  60 grader kulörtvätt i maskin. Härvan vreds upp och torkades plant.

Lingarn Alfama

Lingarn blågrön

 

Alfama stickfasthet efter tvätt

Man säger att det är vattnet som krymper och inte graderna och mycket riktigt blev det samma resultat, stickfastheten jag fick fram på mina 2 provlappar / tvätt blev:

Stickor 3 mm = 24 maskor x 39 varv = 10 x 10 cm 

Stickor 3,5 mm = 22 maskor x 35 varv = 10 x 10 cm.

Mao kan du välja den metod som du tycker bäst om.
 

Glansen och färgerna? Jag kan inte se någon skillnad. Själv tror jag att jag kommer att köra 2:an - så kan man sedan välja att skölja upp för hand eller tvätta 40 grader maskintvätt.

Obs att linnet mjuknar medan man stickar, när du sköljer upp stickprovet så drar det ihop sig lite igen, man får lägga ut det efter mått. Linneplagg mjuknar av din kroppsvärme och formar sig efter dig. 

Mao kan du välja den metod som du tycker bäst om. Längden? Ja den sista härvan efter tvätt var över 130 meter så de 125 m / härva som står på banderollen får man kan också ta med en nypa salt😂.

Alfama köps direkt från fabrik, vilket ger det trevliga priset! De tar inte fram så många mönster, bättre att leta mönster till garner med liknande stickfasthet. Onion Organic Cotton och Maja by Permin. Även om det inte är exakt samma stickfasthet kan du också kolla på mönster till Fino Organic Cotton + Merino Wool och Hemp + Cotton + Modal från Onion. Eller leta på Ravelry!

Trevlig stickning!

Charlotte

Lingarn 100% Lin från Rosarios

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt