Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Garnbloggen

En blogg om garn och fina mönster !


 

Garnalternativ, garngrupper och stickstorlek

Det är inte alltid så lätt att navigera sig bland olika garner. Kanske vill du sticka i ett annat garn än det som står i mönstret - eller tvärtom du har redan ett garn och letar efter ett passande mönster.

Garngrupper

Ofta grupperar man garner efter tjocklek. Antingen efter stickstorleken tex alla garner som stickas på stickor 3 mm tex hamnar i en grupp, alla garner som stickas på stickor 4 mm i en annan. Eller så utgår man från stickfastheten istället - tex alla garner med stickfasthet 20-22 m till 28-30 varv hamnar i en grupp och alla garner med stickfasthet 24-26 m till 34-36 varv hamnar i en annan. De flesta garnmärken har garner med liknande stickfasthet. 

Stickstorlek

Man börjar med att se på vilka stickor originalgarnet använder - alltså det som står på banderollen eller tex som produktfakta för ett visst garn. Mao om du sitter med mönstret och där är angivet ett visst garn så får man tex googla på det garnet och se om man kan få fram produktfakta för garnet. 

Ett lätt exempel:
Låt säga att du vill sticka 1392 Babytröja i ett annat garn än det som är angivet för mönstret. Du ser att den är stickad i Organic Cotton från Onion och att det är ett garn som stickas på stickor 3 mm. 

Nästa steg är att se vilken stickfasthet som anges för det garnet - hur många maskor x hur många varv på stickor 3 mm blir till en liten kvadrat på 10 x 10 cm?

I det här fallet är det 26 maskor x 36 varv.

Då letar vi efter ett garn som stickas på sickor 3 mm med (ungefär) stickfasthet 26 m x 36 v = 10 x 10 cm.

Nu råkar Onion ha ett garn som har just det - No. 3 Organic Wool + Nettles

Så här räknar man på garnmängd:

OBS! Det är en beräkning och ingen exakt vetenskap för olika garner har olika struktur dock det brukar fungera ganska så bra.

Du skall sticka stl 6 mån och det går åt 3 nystan av Organic Cotton från Onion. Det är ca 155 meter i varje nystan. 3 x 155 m = 465 meter garn totalt. 

Det är lite fler meter i No. 3 Organic Wool + Nettles, varje nystan är ca 160 meter. 

465/160 = ca 2,9 nystan - dvs det blir i vårt lätta exempel 3 nystan även av vårt garnalternativ.

Samma stickfasthet samma stickstorlek

Byter man garn är det extra noga att man kontrollerar stickfastheten genom att göra ett litet stickprov på 10 x 10 cm.  

Vi stickar som vi stickar och att försöka med vilje sticka ett helt projekt hårdare eller lösare är både jobbigt och svårt. Och även om garnerna i vårt exempel är likvärdiga så uppträder de inte helt lika när du får dem i händerna eftersom de är gjorda av helt olika fibrer.

Det man gör är att man byter till närmaste större/mindre stickstorlek till dess att man får rätt stickfasthet. 

Sticka provlapp - tips

Jag brukar lägga upp antalet angivna maskor plus 4 maskor; i det här exemplet 26 maskor plus 4 = 30 maskor. Så stickar jag 3-4 varv i rätstickning (varje varv stickas rät) sedan stickar jag de första och de sista 2 kantm rät alla varv. Och de 26 maskorna däremellan i slätstickning i 36 varv, avslutar med 3-4 varv i rätstickning. Nu blir det lätt att mäta!

För hårt - det blir inte 10 cm vare sig på bredd eller höjd
Byt upp en halv stickstorlek och börja om!

För löst - det blir mer än 10 cm både på bredd och höjd
Byt till en tunnare sticka.

Och börja om på en ny provlapp! 

När man har stickat länge och fått mer erfarenhet vet man ofta själv om man stickar löst eller fast.  Och många ggr byter man storlek på stickorna innan man börjar med första provlappen.

 

2 kommentarer

Charlotte / Hippstick.se2 år sedan
Svar på hur man räknar på garnlaternativ när man byter ut ett lite tjockare garn till två tunnare där ett av dem är ett silk kid mohairgarn.
- Det spelar eg ingen roll, du skall ha samma totala löplängd på båda garnerna som på det ursprungliga. Alltså går det åt 800 meter garn av det ursprungliga garnet så går det åt 800 m av ditt tunnare bomullsgarn och 800 m av det tunnare mohairgarnet.

OBS! Det är en beräkning för garner uppför sig lite olika när man väl stickar med dem!
Anette E3 år sedan
Tack för bra info. Jag undrar om man kan räkna för att "lägga ihop" trådar. Om mönstret anger ett garn, men jag vill sticka med två trådar, t ex ett lite tunnare bomullsgarn och ett tunt mohairgarn. Hur ska jag tänka då?
Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt