Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Garn att sticka & virka med

Garnkvalitet - garner i bra kvalitet, härliga att sticka eller virka med

Garner av naturliga och ekologiska fibrer, av mohair, silke och kaschmir, ull & nässelfiber, merinoull och mycket mer hittar du här! Flera garner med i en fiber och garner med blandningar av olika material. Hos Hippstick hittar du främst produkter som är utvalda för att de är sköna att sticka med, är av bra kvalitet och till bra pris. Ju mer du stickar desto mer vill du ha garn i bättre kvaliteter, det ger en skönare stickupplevelse, blir finare maskdefinition - dvs projektets finish. 

Idag är stickning en upptäcksresa i handens känsla av tråden som glider mellan fingrarna när du stickar. Olika fibrer blandas till spännande kvaliteter som var och en förhöjer stickarens njutning; ull blandas med bomull, silke med hampa och mullbärssilke och kid mohair. 

 

Hur jag skall hitta om jag vill ha en annan kvalitet än den som står i mönstret? Man går efter normalstickfastheten till den kvalitet som mönstret är avsett för, mao den stickfasthet som står på banderollen på nystanet. Tex har Onions Fino Organic Cotton + Merino Wool och Hemp + Cotton + Modal - samma stickfasthet och mönstren till går att använda till båda kvaliteterna.

Hur vet jag hur många nystan jag behöver av det andra garnet jag har hittat? Då måste du ta reda på hur många meter originalnystanet har; säg att du ser att det har 150 meter per nystan och att du behöver 5 st till ditt projekt. 5 x 150 = 750 meter.

Om den valda kvaliteten har 140 meter per nystan så kan du behöva fler nystan av det. Du dividerar det totala antalet meter som behövs enligt det ursprungliga garnet dividerat med antalet meter per nystan i den kvalitet du har valt istället.

Alltså i vårt exempel 750/140 = 5,36 nystan.

Fungerar det alltid? Olika kvaliteter med olika strukturer och sammansättningar drar lite olika mycket garn när man stickar men det är den beräkning man gör och normalt så fungerar det bra.

Hur gör jag för att få rätt stickfasthet? För att du skall få rätt storlek på sin modell så skall du prova ut rätt stickstorlek för ditt sätt att sticka. Det gör du genom att provsticka en lapp där du kan mäta upp hur många maskor och hur många varv du får på en yta på 10 x 10 cm. Stickar du löst (du har alldeles för få maskor och varv på din lapp) prova med en tunnare sticka. Stickar du hårt (du har alldeles för många maskor & varv på din lapp) prova med en tjockare sticka.


Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt