Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Garnbloggen

En blogg om garn, mönster & teststickarnas alster!


 

Lära dig att sticka

Hur lär man sig att sticka?

Man lär sig att sticka av andra på det klassiska sätt genom att se på när andra stickar. Kan du lära dig på Youtube - javisst, inte alls dumt. På Youtube hittar du en mängd filmer från jordens alla hörn om olika fantastiska varianter på nästan alla former av stickning. Har du en stickande mamma, mormor, farmor (eller morfar/farfar) har du ännu bättre möjlighet till direkt lärande på hemmaplan.

Lära sig sticka av mormor eller farmor

Jag hade min mormor. Mellan fem och ett halvt och 6 år gammal var jag när hon visade mig hur jag skulle lägga upp maskor för första gången och hur man stickade räta maskor. Då hade jag tjatat - länge - jag hade frågat om det verkligen var så kul som det såg ut. Och mormor hade svarat att det var ännu roligare men att jag för liten för att klara stickor och garn. Hur jag än tjatade, bönade och bad sa mormor att jag fick vänta. Så till slut när jag var dryga fem år gammal lovade hon mig att hon skulle visa mig nästa gång hon kom. Det glömde hon inte (och inte jag heller).

Det var smart för jag satt som klistrad jämte mormor när hon började sin instruktion: "Nu skall du bara se hur jag gör innan du får börja själv...Jag lägger garnet så här i vänster hand...". Jag fick titta väldigt länge, för mormor lade upp många, många maskor i tunt garn till ett bakstycke. Och hon stannade upp med jämna mellanrum och visade mig steg för steg och pekade ut lite finesser.

Summan av kardemumman blev att jag lärde mig ung så här:

- Högt fokus. Se noggrant på den som kan. Lyssna.
- Försök själv, gör det långsamt och rätt - bättre att göra det rätt än fort. Om det blir fel rätta med en gång.
- Gå tillbaka till mästaren (mormor i mitt fall) och titta igen. Gärna flera ggr.
- Öva, öva, öva.
- Därefter kan man sätta upp farten.

Börja Sticka - en lätt introduktion

Länge har jag känt att jag skulle vilja göra något så att du som inte fick lära dig som liten men gärna vill lära dig nu skulle ges möjlighet genom ett ganska enkelt program. Så har jag läst lite böcker och jag trillade på en som är skriven av Daniel Coyle, "The little book of talent - 52 tips for improving your skills". Hör och häpna om det inte visade sig att mormors sätt att lära ut i själva verket var hur smart som helst.

Så jag satte igång - med inspiration från min egen barndoms upplevelse och några av tipsen i boken. Bland annat skulle man gärna se på den som kan i 15 minuter för att rista in rörelserna i hjärnan och det bestämde jag mig för var en bra idé för jag visste att det fungerade. Det var svårt. Det var jättesvårt. Jag tog om och tog om. Makulerade video efter video. Det var för att teknikerna skulle filmas i 15 minuter. Sa något fel, tappade en sticka, tappade en maska...ljuset försvann...Till slut var jag färdig att ge upp. Sov på saken och efter ett nytt djupt andetag, gav jag mig i kast med det en gång till och efter ytterligare 2-3 dagar hade jag fyra filmer! Nu lär sig alla olika men jag tror att de långa passen ändå gör att det finns något att hämta för alla.

Se på film och sedan då?

Det är meningen att du skall fokusera på händerna och fingrarnas position, hur de rör sig, avståndet mellan vänster & höger hand, avstånd mellan garn och arbetet, att arbeta lätt med garn och händer...helt enkelt bara följa filmerna med blicken som en mycket intresserad observatör. Låt vila. Prova själv. Titta på samma film igen. Prova själv igen.

De fyra teknikerna skall du bli proffs på! Du kan sedan börja med ett slätstickningsprojekt, sticka en slätstickad tröja tex. Eller två, eller tre - tills du har tröttnat. Då har din kunskap planat - då tar du dig an ett mer avancerat projekt. 

Och det är just detta som gör att stickare stickar och stickar: det finns mängder av nivåer. Det finns lätta projekt - de som du kan ha i händerna framför TV:n, utmanande projekt som kräver full koncentration, lagom projekt som ger en så trevlig upplevelse att du stickar samma mönster flera ggr. Och när man har stickat något stort projekt med ett svårt mönster kan man njuta av en slätstickad tröja igen.

Och så är det ju så fantastiskt att du dessutom genom denna nya hobby får en ny tröja, mössa, eller sjal att ha på dig. Eller att ge bort.

Var flera!

Man kan se filmerna tillsammans och lära sig i grupp. 

Här hittar du Stickning - stickskola av Hippstick
Det är bara 4 tekniker - lägga upp, sticka räta maskor, sticka aviga maskor, avmaska - när du kan dem ordentligt, när du har övat in rörelserna i händerna och fått en egen rytm då är du färdig att ge dig ut i den underbara stickningens värld! 

Lycka till!

Charlotte

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt