Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Garnbloggen

En blogg om garn och fina mönster !


 

Tvättat! Organic Cotton + Merino Wool

Testtvättat! Organic Cotton + Merino Wool

Tvättprov garn

Att tvätta handstickade plagg stickade i naturgarn

Visst känns det alltid lite som om man är ute på tunn is första gången man skall tvätta sitt handstickade plagg? Många undviker ull och andra naturgarner bara för att man tror att de naturliga fibrerna är mer svårtskötta än polyester och akryl. Ofta står det handtvätt på naturfibrer - ca 30 grader; dvs ljummet vatten, inte lika varmt som dina fingrar och absolut inte varmare!!! Jag tvättar nästan allting i maskin i Ulltvätt 30 grader med lite fint ulltvättmedel. Maskinen är ofta skonsammare än vad man själv är för hand.

Varför vill inte leverantörerna säga ulltvätt? 

  1. Därför att garnet kan reagera på den kallvatten/gradförändringschock det får innan vattnet värmts upp till de 30 graderna. De allra flesta tvättmaskiner tar in kallt vatten som sedan värms upp. Och på vintern är kallvattnet kallare. Mitt tips? Behåll din provlapp som du stickade för att testa stickfastheten som tvättprovlapp; testa hur den blir i din maskin på sommaren & på vintern.
  2. Har du otur så sätter du maskinen på fintvätt av misstag som är avsett för polyester och akryl - och då slår maskinen plagget istället = då krymper ullen.   

Mao får man kolla hur den egna maskinen fungerar, läs instruktionen!

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt