Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Garntyp

Här har vi sorterat ut våra olika garner baserat på vilket material de är gjorda av och/eller vilket område de är som allra bäst till!

När det gäller att välja rätt typ av garn för ditt stickprojekt finns det många faktorer att ta hänsyn till. Därför har vi samlat ihop några av de mest populära garntyperna som används för stickprojekt, och var och en av dem erbjuder unika fördelar för olika stickprojekt.

Några saker du bör tänka på i val av garn:

Garnets vikt och tjocklek - tunnare garn kan ge intrikata stickningar som spetsar, medan tjockare garn är perfekt för fluffiga vintertröjor och går mycket snabbare att sticka. Vikten kan också skilja på två garner av samma tjocklek, då är det tätheten i garnet som skiljer. Tätare garn ger generellt sett mer detaljer, både i maskorna och i färgermönster, medan lösare garn ger en jämnare yta.

Djurfibrer, växtfibrer eller syntetfibrer - Fårull är den allra vanligaste typen av djurfibrer i stickgarner, ibland kombinerat med andra typer av fibrer. Merinoull är en favorit bland ullgarnerna då merinofåren har lite mjukare ull än de flesta andra raser. Vi har även andra djurgarner som Mohairgran från getter och Alpackagarn från alpackor. Djurfibrer är ofta bra på att hålla värme och är naturligt antibakteriella vilket minskar lukt. Växtgarner görs av växtfibrer från tex bomull, hampa, lin och nässlor. De är ofta starka och hållbara, och kan även mixas i olika varianter av blandgarner med eller utan djurfibrer. Växtgarner som Hampagarn och nässelgarn är ett bra miljöval, och för virkaren så är det bomull eller lin som rekommenderas. Syntetiska garner är oftast gjorda av tex polyamid (nylon) eller polyseter, och främst i blandningar med naturliga fibertrådar. Majoriteten av våra garner är fria från syntetiska material och består enbart av naturliga djur- eller växtfibrer.

Vilket mönster du ska sticka - Olika garn beter sig lite olika, även om de är av samma fibertyp, tjocklek och täthet. Det kan skilja i elastisitet, antal trådar, osv. Om du känner dig osäker så välj då det garn som ett visst mönster är gjort för. Bland våra garnmönster kan du snabbt se vilket garn som passar bra till respektive mönster.

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt