Snabb leverans! Fri frakt vid köp över 599 kr   Stort urval stickmönster och eko garn!

Virkgarn

Garn som passar bra att virka med

Vad är egentligen skillnaden mellan stickgarn och virkgarn? Faktum är att många garner passar utmärk till att både sticka och virka med. Klassiska bomullsgarner är typiska virkgarner, men går lika bra att sticka med. Kolla tex in mönstren till vårt populära bomullsgarn Maja, där finns både stickmönster och virkmönster speciellt utfortmade för just Maja-garnet. Det går även utmärkt att virka i tex lingarn eller vissa ullgarn.

Du kan alltså generellt sett sticka med vilket garn som helst, och du kan virka med vilket garn som hellst. Med det sagt, så finns det några egenskaper man vill hålla koll på när man väljer ett virkgarn. 

- Vältvinnat eller entrådigt. När man virkar gör man fler cirkelrörelser, vilket gör att garnet lättare tvinnas. Vissa flertrådiga garner, framförallt billiga garner, kan då "dela upp sig" vilket inte alls är så trevligt att jobba med, och kan störa utseendet på slutresultatet.

- Lättvirkat. Framförallt för nybörjare så är det bra att välja ett garn som är lite glansigare och därmed glider lätt. Garn som är merceriserat och/eller gasserat är behandlade just för att få glans och hållbarhet, och blir därmed mer lättvirkade. Fluffiga eller sträva garner går också att virka med, men är inte så bra för nybörjaren.

 

Virka med bomullsgarner

Fler garner som går fint att virka med

 

Virknålar

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt