Det finns inget bättre än en handgjord tröja som håller dig varm hela vintern. Och det finns inget bättre sätt att visa någon att du bryr dig om honom eller henne än att sticka en tröja själv och ge bort i present.
Det finns så många valmöjligheter att det kan vara svårt att bestämma sig för vilket tröjmönster man ska använda. Om du är ute efter något klassiskt kan en enkel tröja vara det bästa alternativet. Eller om du vill lägga till lite extra stil kan du prova ett tröjmönster med flätor, hålmönster eller ränder. Det finns klassiska mönster till damtröjor plus att många moderiktiga stickmönster till nya tröjor dyker upp vid början av varje säsong. Oavsett vilken design du väljer kommer du garanterat att få en mysig och snygg tröja som håller dig varm hela säsongen.
Att sticka en tröja är ett av de mest populära sticken, nästan alla stickare har mågon gång stickat en damtröja, herrtröja, barntröja, islandströja, fiskartröja eller lovikkatröja. Pippitröja till barnen är också en riktig klassiker! För nybörjaren är oftast en grovstickad slät tröja på rundstickor enklast, medan den mer erfarne kan exprimentera mer med olika mönster och sticktekniker, lägga till kragar, motiv, ränder mm.
En egenstickad tröja i fint garn har ofta en bättre och goare värme än en köpetröja. Oavsett om man stickar en tröja till sig själv eller till någon annan så blir det ett unikt plagg som ingen annan har!
Del för del: Du stickar bakstycke, framstycke och 2 ärmar. Du syr ihop delarna och stickar en halsringning.
På rundsticka: Du lägger upp maskor för kroppen, stickar upp till ärmhål. Du stickar 2 ärmar upp till ärmhål. Sedan placerar du alla delarna på samma långa rundsticka i den ordning som står i mönstret. Så fortsätter du sticka oket som kan formas gn att du minskar antalet maskor över varvet för att få ett runt ok, med raglan eller med lite rakare ärmhål.
Det görs bara på rundsticka - vitsen är att helt slippa sy några sömmar förutom lite under resp ärmhål.
Tröjor stickas i varv runt på rundsticka. Man lägger upp maskor för halsen och sedan ökar man antalet maskor ner till ärmhål; oftast så att det blir till ett runt ok eller till raglanskärning.
Så när man når ärmhålet (dvs under ärm) så delas arbetet för kropp och ärmar.
Det gör man genom att ta undan de maskor som hör till ärmen.
Man fortsätter nu enbart över fram- och bakstyckets maskor, lägger upp maskor över resp ärmhål för ihop kroppens maskor. Och nu stickar du kroppen färdigt ner till tom mudden.
Sedan fortsätter man på de maskor som man tagit undan till ärm - plus lägger upp några över ärmhålet. Man stickar i varv runt på tex strumstickor ner till tom mudden. Ev så stickar man en halskant om man inte började med den.